dosh

 

 Управління освіти

dosh

  Нормативно-правова база

dosh  ЦПРПП

Gallery Icon Заклади загальної середньої освіти

Contact IconЗаклади дошкільної освіти

dosh

Позашкільні заклади

Інклюзивна освіта

Інклюзивна освіта

Contact IconІРЦ

Contact Icon

Дистанційне навчання

Contact Icon

Публічні закупівлі

Щоб знати, треба навчатись

     Одним із незмінних пріоритетів людства упродовж усього періоду його існування є безпека дитини. Діти, як ніхто інший, мають право бути захищеними, і найкращий захист для них – уміння діяти у надзвичайних обставинах, приймати правильні рішення, володіти навичками самозбереження, мати усвідомлені штампи поведінки, дотримання яких є запорукою успішного подолання усіх негараздів, викликаних несприятливими умовами сучасного суспільства.       Провідна роль в цій справі належить навчальним закладам, педагоги яких повинні грамотно, системно і цікаво підготувати та навчити молодь захистити себе в життєво небезпечних випадках. 

     Учнівський колектив НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів №3- ліцей» Обухівської міської ради впродовж навчального року вивчав теми з цивільного захисту на уроках «Основ здоров’я», «Захисту Вітчизни», під час проведення виховних годин, бесід з основ безпеки життєдіяльності, а от практичне відпрацювання дій за сигналами цивільного захисту здійснювалося під час проведення Дня ЦЗ, який і було проведено 20 квітня 2018 року.


Як завжди, на такі заходи до школи приходять гості, які знають, що передача досвіду дітям та молоді – це найкраща інвестиція в безпечне майбутнє країни і сьогодення – не виняток. На лінійці були присутні: Глушко Л.В. - методист міського методичного кабінету управління освіти виконавчого комітету Обухівської міської ради; підрозділ 43 Державної пожежної рятувальної частини з охорони ПрАТ «Київський КПК» (м. Обухів) разом з підполковником служби ЦЗ Прищепою В.М. та фахівцем персоналу капітаном служби цивільного захисту Омельченко Г. І.; Руслан Трегуб - волонтер БО «Допомога військовим Обухівщини», Шкурко С.В. – інспектор з ювенальної превенції майор Обухівського відділу поліції, Володимир Лукашенко – провідний інженер цивільного захисту Центрального підприємства з поводження з радіоактивними відходами. 
Почався День цивільного захисту із тематичних виховних годин, на яких класні керівники визначили основні завдання ЦЗ, вкотре ознайомили учнів з причинами виникнення надзвичайних ситуацій. Далі було проведено оповіщення учасників навчально-виховного процесу про виникнення умовної пожежі в школі. Учні під керівництвом учителів організовано, без паніки, згідно з планом евакуації покинули приміщення школи та вийшли на територію закладу для проведення лінійки.
На лінійці було наголошено, що у бурхливому морі сучасного техногенного світу День цивільного захисту сприймається як невід’ємна частина навчально-виховного процесу, як популяризація безпечного способу життя серед наших дітей і підлітків, як спосіб підвищення рівня практичної підготовки до дій у надзвичайних ситуаціях.
У цей день гості заходу та вчителі намагалися «наблизити» дитину до надзвичайної ситуації, поставити перед вибором: як бути? як діяти. Школярі мали змогу не тільки подивитися на практичні дії рятувальників, які ліквідовували умовні пожежі, рятували потерпілого з приміщення за допомогою рятувальної драбини, надавали домедичну допомогу потерпілим, а й безпосередньо могли поспілкуватися з рятувальниками та побачити професійну пожежно-рятувальну техніку. Учні могли не лише стояти поруч цієї техніки та фотографуватися, а й відчути на собі присмак професії рятувальника – посидіти за кермом справжніх пожежних машин, потримали в руках водяний шланг, послухали цікаву розповідь про засоби пожежогасіння, важливість та відповідальність роботи пожежників, їхню сміливість при виконанні свого обов’язку.